Išči
Vse kategorije
  Menu Close

  Pogoji poslovanja

  1. Obveščenost potrošnika in splošni pogoji poslovanja

  Obveščenost potrošnika in splošni pogoji poslovanja podjetja Markla veljajo za sklepanje kupoprodajnih pogodb na daljavo s fizičnimi osebami preko spletne strani podjetja Markla d.o.o., Kumen 18, 2344 Lovrenc na Pohorju, Slovenija, davčna številka SI24812226, matična številka 8332371000. Pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), splošnih kodeksov elektronskega poslovanja, priporočil Gospodarske zbornice Slovenija in z Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT). Splošni pogoji poslovanja določajo pogoje nakupa preko spletne trgovine https://www.markla.si/ , ki jo upravlja podjetje Markla d.o.o., v nadaljevanju ''ponudnik''.

  Z uporabo spletne strani in spletne trgovine obiskovalec sprejema in soglaša z določili pogojev poslovanja, ki so navedeni na spletni strani ter soglaša, da je bil seznanjen s politiko zasebnosti.

  Ponudnik se zavezuje, da upošteva določila evropske direktive o elektronskem poslovanju in obiskovalcem ter kupcem spletne trgovine vselej nudi podatke o:

  • identiteti podjetja (firmo in sedež podjetja),
  • sodišču, pri katerem je subjekt vpisan,
  • matični številki,
  • znesku osnovnega kapitala,
  • prenehanju družbe in pravnem dejstvu,
  • kontaktnih podatkih (telefonska številka in elektronska pošta),
  • podatke o davčni številki in zavezanosti za DDV,
  • bistvenih značilnostih blaga,
  • pogojih in stroških dostave,
  • jasno določenih cenah,
  • načinih plačila,
  • veljavnosti ponudbe, pogojih in roku za odstop od sklenjene pogodbe,
  • postopku pritožbe.

   

  2. Registracija in prijava

  Z registracijo v spletno trgovino Markla, obiskovalec vpiše svoj elektronski naslov na katerega prejme obvestilo o registraciji in samodejno ustvarjeno geslo za dostop, ki ga lahko kasneje spremeni v svojem uporabniškem računu. Obiskovalec z registracijo potrdi in jamči, da je polnoletna, popolno poslovno sposobna oseba. Obiskovalec oz. kupec (v primeru, da opravi nakup) je lahko fizična ali pravna oseba. Fizična oseba je tista oseba, ki uporablja kupljeno blago za končno uporabo. Za to osebo veljajo določila iz Zakona o varstvu potrošnikov. V primeru, da kupuje pravna oseba oz. fizična oseba , ki opravlja pridobitno dejavnost, zanjo veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov le v primeru, ko je to posebej navedeno in določeno v t.i. zakonu.

   

  3. Opravljanje nakupa

  V primeru, da obiskovalec opravi nakup, postane kupec, ta pa s samim nakupom potrjuje, da je seznanjen s pogoji nakupa in se z njimi strinja, ob enem pa tudi privoljuje, da se za namen nakupa uporabijo njegovi osebni podatki. Z zaključkom oddaje naročila se kupec strinja z vsemi navedenimi pogoji ter se zavezuje, da bo poravnal plačilo za naročilo, ki ga je sprovedel.

   

  4. Naročanje

  Ponudnik se zavezuje, da bo sprejel naročila, jih obravnaval kot nepreklicna in bodo izvedena. Kupec lahko preko telefonskega klica ali elektronskega naslova odpove naročilo najkasneje v roku 3 ur po oddaji samega naročila.

   

  5. Spletni kuponi

  Akcije in popusti, objavljeni v spletni trgovini in spletni kuponi ne veljajo za nakupe v fizični poslovalnici podjetja Markla.

   

  6. Cene (DDV) in ponudba izdelkov

  Vsi izdelki imajo jasno določeno stopnjo davka na dodano vrednost DDV in so v evrih €. Cene se zaradi poslovanja in prenovljenih izdelkov lahko spreminjajo zelo hitro. Kljub nenehnemu trudu zagotavljanja ažurnih in točnih podatkov, tudi ni izključena možnost, da pride do napake glede dobavljivosti ali cene izdelka. V primeru, da se dobavljivost ali cena spremenita v trenutku, ko poteka obdelava naročila, se trgovec zavezuje, da bo kupcu ponudil najboljšo možno rešitev nastale situacije in se opravičuje že vnaprej. Slike, ki so poleg izdelkov, so simbolične.

  Naročene izdelke je mogoče plačati na naslednje načine:

  • po povzetju (ob prevzemu),
  • po predračunu
  • s plačilno kartico

  V primeru plačila po predračunu se sklicujte na podatke, ki jih prejmete ob nakupu po elektronski pošti ali:

  Markla d.o.o.
  Kumen 18
  2344 Lovrenc na Pohorju
  Račun pri NKBM  SI56 0451 5000 3522 966     BIC: KBMA SI 2X.

  Pri izpolnjevanju naloga UPN v polje sklic najprej vnesite SI00, za tem pa številko vašega naročila (npr. SI00 12835). V polju koda namena lahko izberete GDSV ali OTHR.

  Naročeni izdelki bodo odpravljeni po prejetem plačilu, razen v primeru plačila po povzetju.

   

  7. Dobavni rok in prevzem

  Ponudnik bo najkasneje v roku 2 delovnih dni naročilo obdelal, ter ga poslal po pošti. Rok dobave izdelkov na zalogi je od 2 do 3 dni od obdelanega naročila. Rok dobave ob osebnem prevzemu je od 1 do 10 dni od potrditve naročila. V primeru, da katerega izdelka ni na zalogi ob prejemu naročila s strani kupca, podjetje obvesti kupca preko telefonske pošte ali klica o predvidenem roku dobave.

  Kupec lahko izbira med naslednjimi načini prevzema izdelkov:

  • prevzem preko pošte, kjer krije stroške poštnih storitev, povezanih z dostavo in/ali odkupnino. V primeru plačila preko kartice, kupec krije strošek provizije, ki jo določa Pošta Slovenije. Ta bo paket, ki ga dostavlja, kupcu prinesla na naslov, ki ga je kupec navedel ob naročilu. V primeru, da kupca v času prejema paketa ne bo, bo mu ta pustila v poštnem nabiralniku obvestilo, v kateri poslovalnici ga čaka paket. Vsebina paketa bo nevidna osebam, ki razpolagajo z dostavo in zapakirana v embalaži, ki ne bo razkrivala vsebine.
  • osebni prevzem v poslovalnici nudimo na naslovu PE Markla, Šentiljska cesta 33, 2000 Maribor. V primeru osebnega prevzema je možno plačilo po predračunu ali osebno v trgovini. V obeh primerih bo ponudnik obvestil kupca, ko bo paket pripravljen za prevzem.
   Stroški dostave se zaračunavajo glede na težo izdelka in so v tabeli napisani brez DDV. V primeru naročila več izdelkov, se dostava izračuna po tarifnem razredu najtežjega izdelka. V primeru naročila nad 60,00 €, stroške dostave nosi ponudnik.

  Stroški dostave:

   

   

    Od 500 do 2000 g Od 2000 g Nakup nad 60,00 €
    3,86 € 5,65 € Ni stroškov dostave

   

  Pri izbiri dostave z odkupnino, ta znaša 1,50 € bruto. V primeru plačila preko bančne kartice, je provizija zaračunana v skladu s cenikom Pošte Slovenije. Zgoraj navedene cene in dobavni roki veljajo za področje Slovenije. Poštnina v druge države se zaračuna po veljavnem ceniku Pošte Slovenije. Prav tako so izvzete akcije brezplačne poštnine v druge države.

   

  8. Načini plačila

  Ponudnik kupcu omogoča naslednje načine plačila naročila:

  • plačilo po predračunu (neposredno preko bančne transakcije, kjer kupec upošteva navodila za plačilo po predračunu, izdelki se dajo na pošto ob prejetju nakazila),
  • plačilo po prevzetju (Pošta Slovenije dostavi naročene izdelke),
  • plačilo po prevzetju v poslovalnici Markla (gotovinsko ali kartično plačilo).

  Kupci izven Slovenije lahko poravnajo kupnino samo preko predračuna z uporabo bančne transakcije. Ostali načini plačila niso možni!

  9. Postopek nakupa v spletni trgovini Markla in sklenitev kupoprodajne pogodbe

  Na spletni stranihttps://www.markla.si/  pod zavihkom Spletna trgovina lahko kupec opravi nakup v dveh primerih, (i) lahko ustvari uporabniški račun s svojimi podatki ali pa (ii) zaključi nakup kot gost in na koncu vpiše svoje podatke, ki so potrebni za dostavo ob zaključku naročila.

  Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena, ko ponudnik potrdi naročilo kupca, to je v trenutku, ko kupec prejme elektronsko sporočilo ponudnika z zadevo"Vaše naročilo je bilo sprejeto!" Pogodba je shranjena na spletni strani ponudnika pod zavihkom "Vaš račun", če ste predhodno ustvarili uporabniški račun. V primeru, da uporabniškega računa niste ustvarili in ste nakup zaključili le kot gost, potem velja kot pogodba poslana elektronska pošta s strani ponudnika z zadevo "Vaše naročilo je bilo sprejeto!" Z oddajo naročila se kupec zavezuje, da bo poravnal kupnino.

  Pogodbe sklepamo v slovenskem, angleškem ter nemškem jeziku (The contract also can be concluded in English and German language. Please contact the Markla online store by email: info@164.8.30.87 .  // Der Vertrag kann auch in englischer und deutscher Sprache geschlossen werden. Bitte kontaktieren Sie den Markla Online-Shop per E-Mail: info@164.8.30.87 . )

  Davčno potrjevanje računov

  Podjetje Markla d.o.o. posluje v skladu z ZDavPR. Kupec račun prejme po zaključenem nakupu in poravnani kupnini na svoj elektronski naslov, ki ga je navedel ob zaključku naročila. V primeru osebnega prevzema v trgovini PE Markla, Šentiljska cesta 33, 2000 Maribor, se ponudnik zavezuje, da bo račun izdal ob predaji blaga.

  Garancija

  Za izdelke, ki imajo garancijo, ponudnik vedno v embalažo priloži garancijski list. Garancija se lahko uveljavlja v primeru upoštevanja priloženih navodil in ob predložitvi računa.

  Odgovornost ponudnika

  Podjetje Markla d.o.o. ne odgovarja za posledice uporabe prehranskih dopolnil in ostalih izdelkov, kupljenih preko spleta, ki nastanejo ob neupoštevanju navodil za uporabo. Vsi opisi na spletni strani se uporabljajo le kot informiranje kupca. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

   

  10. Varstvo podatkov

  Več o varstvu podatkov si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.markla.si/izjava-o-zasebnosti

   

  11. GDPR

  Več o GDPR si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.markla.si/izjava-o-zasebnosti

   

  12. Vračilo naročenega blaga in/ali pravica od odstopa nakupa

  V primeru odstopa od pogodbe veljajo določila, napisana v Zakonu o varstvu potrošnikov, čl. 43, ki pravi: ''Pogodba, sklenjena na daljavo, po tem zakonu je pogodba, sklenjena med podjetjem in potrošnikom na podlagi organizirane prodaje na daljavo ali sistema opravljanja storitev brez istočasne fizične prisotnosti pogodbenih strank, ki ga vodi podjetje, ki za namen sklenitve uporablja izključno enega ali več sredstev za komuniciranje na daljavo vse do takrat in vključno s trenutkom, ko je pogodba sklenjena. Pogodba, sklenjena zunaj poslovnih prostorov, po tem zakonu je pogodba med podjetjem in potrošnikom. Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov, ima potrošnik pravico, da v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Pri tem lahko potrošnika bremenijo le stroški iz sedmega odstavka 43.d člena tega zakona. Tako ima kupec pravico odstopiti od pogodbe v roku 14. dni od prevzema naročila ter ponudniku na elektronski naslov info@164.8.30.87 sporočiti, da odstopa od pogodbe. Pri čemer edini strošek kupca bremeni vračilo izdelkov nazaj ponudniku na naslov PE Markla, Šentiljska cesta 33, 2000 Maribor. Izdelki morajo biti vrnjeni nepoškodovani in originalno zapakirani, razen, če je do poškodovanja izdelkov prišlo v primeru, ne da bi za to bil kriv kupec. Prav tako se od odstopa kupoprodajne pogodbe šteje vrnitev blaga v roku 14. dneh od naročila brez predhodnega pisnega obvestila ponudnika. Vračilu izdelkov mora biti priložena dokumentacija oz. kopija računa. Ponudnik se s tem zaveže, da bo v roku 14. dni od vračila izdelkov kupcu vrnil vplačani znesek za izdelke. Ponudnik vrne vplačani znesek na bančni račun kupca.

  Če je potrošnik blago že prejel in odstopi od pogodbe, ga vrne ali izroči podjetju ali osebi, ki jo podjetje pooblasti za prevzem blaga nemudoma oz. najpozneje v 14. dneh po obvestilu iz 1. odstavka 43. č člena ZVPot. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga (ZVPot - 9. odstavek 43. d člena). (Zakon o varstvu potrošnikov  po 43. d členu določa, da:

  (1) Če je potrošnik v primeru iz prejšnjega člena tega zakona odstopil od pogodbe, mu mora podjetje vrniti vsa opravljena plačila.
  (2) Vračilo plačil mora podjetje opraviti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v petnajstih dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe. Če podjetje zamudi z vračilom plačil, mora potrošniku poleg zakonitih zamudnih obresti plačati še eno desetino prejetih plačil za vsakih dopolnjenih trideset dni zamude pri vračilu.
  (3) Če je potrošnik blago že prejel in od pogodbe odstopi, mora blago nepoškodovano in v nespremenjeni količini odposlati podjetju v petnajstih dneh po sporočilu iz prvega odstavka 43.č člena tega zakona, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.
  (4) Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.
  (5) Če je potrošnik odstopil od pogodbe o finančnih storitvah, lahko podjetje od njega zahteva plačilo storitve, ki jo je zanj dejansko opravilo. Izpolnjevanje pogodbe se lahko začne šele s potrošnikovim soglasjem. Plačilo mora biti sorazmerno obsegu že opravljene storitve v primerjavi s celotno pogodbo in ne sme pomeniti pogodbene kazni. Podjetje lahko zahteva od potrošnika plačilo le, če dokaže, da je bil potrošnik o njem ustrezno obveščen v skladu z 9. točko petega odstavka 43.b člena tega zakona.)

   

  13. Reklamacije povezane s spletnim nakupovanjem ter stvarne napake

  Reklamacija lahko kupec izvrši pri ponudniku v primeru, ko mu ta ni dostavil pravih izdelkov ali količinsko nepravilnih, v primeru, da izdelek nima bistvenih lastnosti, ki so navedeni v opisu izdelka oz. v primeru, ko kakor koli drugače odstopajo od naročila. Kupec lahko reklamacijo javi preko elektronskega naslova ali telefonske številke, ki sta navedena na spletni strani podjetja. Ob reklamaciji ponudnik izdela reklamacijski zapisnik za izdelke, ki se reklamirajo ter kupcu ponudi način rešitve v smislu zamenjave izdelka, vračila denarja ali dobropisa. Pri prodajnih pogodbah lahko podjetje Markla d.o.o. zadrži vračilo prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj, razen če podjetje ponudi možnost, da samo prevzame vrnjeno blago.

  Potrošnik v tem poglavju je tisti kupec (fizična ali pravna oseba), ki pridobiva ali uporablja izdelke za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti. V ostalih poglavjih sta z izrazom "kupec" upoštevana kupec in potrošnik. Zaradi svoje narave izdelki, naročeni preko portala markla.si niso primerni za vračilo skladno s 43 č. členom Zakona o varstvu potrošnikov. To določilo se ne uporablja v primerih napake ali dostave napačnih izdelkov.

  Če se dostavljeni izdelki razlikujejo od naročenih izdelkov (dostava napačnih izdelkov), stranka kontaktira Marklo d.o.o.  na enega od navedenih kontaktov (telefon ali e-pošta) in podjetje bo uredilo prevzem ter nadomestilo izdelkov z ustreznimi, na svoje stroške. Prvotno dostavljeni izdelki se lahko vrnejo samo v neodprti, originalni embalaži.

  Če dostavljeni izdelki ne ustrezajo lastnostim oz. specifikacijam naročenih izdelkov (dostava izdelkov z napako), mora kupec o tem obvestiti podjetje Markla d.o.o. v osmih dneh od datuma prejema izdelka. Če napake z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec o njej obvestiti podjetje Markla d.o.o. v osmih dneh od dneva, ko je napako opazil, sicer izgubi to pravico. Markla d.o.o.  ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bil izdelek izročen.

  Kupec mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in podjetju omogočiti, da izdelek pregleda.

  Kupec, ki je podjetje pravočasno in pravilno obvestil o napaki, ima pravico od le-te zahtevati, da:

  • odpravi napako na izdelku ali
  • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
  • izdelek z napako zamenja z novim brezhibnim izdelkom ali
  • vrne plačani znesek.

  Pravice kupca iz prejšnjega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

  V vsakem primeru ima potrošnik oz. kupec tudi pravico, da od podjetja Markla d.o.o.  zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih izdelkov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka.

  V primeru vračila izdelka iz tujine nosi stroške vračila kupec.

   

  14. Izvensodno reševanje sporov

  Markla d.o.o., s sedežem na Kumnu 18, 2344 Lovrenc na Pohorju ter poslovno enoto PE Markla, Šentiljska cesta 33, 2000 Maribor  skladno z določbo 3. odstavka 32. člena Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (Ur. l. RS, št. 81/2015; ZIsRPS) svoje naročnike, stranke in obiskovalce spletne strani obvešča, da za reševanje potrošniškega spora ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov (IRPS).

  Elektronska povezava na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov - SRPS.